МЗ поиска болниците да са в готовност за прием на пациенти с коронавирус

Сербезова написа писма до лечебните заведения след сигнали за отказ от хоспитализиране
8 юли 2022 19:25, Петя Славова
16
МЗ поиска болниците да са в готовност за прием на пациенти с коронавирус
Снимка: БГНЕС

В Министерството на здравеопазването постъпиха сигнали за отказ на лечебни заведения да хоспитализират пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция поради липса на "COVID-19 отделения". Поради тази причина министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова изпрати писмо до директорите на регионалните здравни инспекции в страната.

Още по темата

В писмото здравният министър нарежда на директорите на РЗИ в спешен порядък да информират всички лечебни заведения и центрове за спешна медицинска помощ в съответната област, че болниците са длъжни да поддържат готовност за прием и лечение на пациенти с основна или придружаваща коронавирусна инфекция. В лечебните заведения трябва да има и създадени обособени места (изолатори със стаи с легла), в които да се лекуват пациенти в условията на изолация. Лечението на болните с COVID-19 следва да се осъществява в рамките на съществуващите структури в съответствие с клиничните прояви на пациента (по пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни болести, нервни болести, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия, инфекциозни болести и др.), както и в структури за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните, се посочва още в писмото.

Министър Сербезова отбелязва, че т.нар. "COVID отделения" са пространствено осигурени места в лечебните заведения, където пациентите се лекуват в условията на изолация, а не отделения само по една медицинска специалност. В тях се прилага мултидисциплинарен подход, тъй като клиничното протичане при коронавирусната инфекция може да бъде както много леко, така и с развитие на тежка клинична картина – пневмония, обостряне на съществуващи хронични заболявания или развитие на критични, животозастрашаващи усложнения, засягащи различни органи и системи в човешкия организъм.

Предвид нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната е необходимо всяко лечебно заведение да въведе стриктен контрол за недопускане възникването на вътреболнични инфекции, като персоналът трябва да спазва стандартните предпазни мерки (хигиена на ръцете и ползване на лични предпазни средства). В писмото здравният министър подчертава, че внимание следва да се обърне и на достъпа на посетители и други лица на територията на болничното заведение, като се въведат изисквания спрямо продължителността на техния престой, носене на защитна маска за лице и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
А за другите болни ,които наистина са болни от истински заболявания,за тях няма ли да се осигури болнично лечение ,или ще си умират вкъщи ...*** ,ще горите в АДА ,за тази измама !!!ВИдовден ще дойде за вас ,Кунчев , Аргирова както и Минетчиев ще бъдат съдени от народен съд!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен болниците и МЗ, не виждам някой друг да иска. Но те са си от мафията.
13
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Добре, ще понамалеят малко ***, антиваксъри и путинисти. Ще се срещнат с великите вождове като Сталин, Жириновски за да се оплачат от тежкия живот в 21 век. ***, не се ваксинирайте, не спазвайте мерки, не вярвайте в науката, само стойте настрана от нормалните хора. Не берете грижа, ще намерим кой да ви напише смъртен акт и някой московски митрополит да ви опее.
12
2
 
5
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
в болниците убиват хората...
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тая измислена пландемия се правят на клоуни за някой друг лев.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да ви дават по 1000 лв бонус не се натискайте.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си искам ше се ваксинирам.
8
1
 
20
 
! Отговори
така трябва преди 1 година
Болниците-тоест душегубките да приемат само сополиви кашлящи.Тия симуланти с инфаркти инсулти диабетици и онко болни на стълбите.Трябва да разтоварим болниците и пенсионната система.
7
12
 
1
 
! Отговори
свободенпазар органи преди 1 година
който не се ваксинира е руски шпионин и диктатор на собствения си имунитет, ще бъде либерализиран демонкратично
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болниците са празни. Ще усвояват кинти пак. Те и по време на пика бяха празни. Водеха ги, че са в ковид отделдния, а те сополивите си бяха в къщи. Затова не пускаха никой в отделенията да не види измамата, под предлог, че е заразно. Нещата почнаха да си идват на мястото. И техния край наблкжава.
5
1
 
15
 
! Отговори
Ново Село Точка-У преди 1 година
пак ковит театрото, че да прекарват военна техника незабелязано
4
2
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
МЗ ДА СА СПОКОЙНИ НА СТЪЛБИТЕ ИМА МЯСТО
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1Като не внасяваме фалшиви тестове няма да имаме болни от този фалшив вирус.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вдигнат клиничната пътука тогава ще ги приемаме.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, пак фалшивия вирус....